onsdag 12 september 2012

Jordskalv på Kreta.....

Nu rör det sig igen, djupt nere under öarna i Kykladerna i Grekland. I den ögruppen ligger bl a Santorini där det också mullrar o pyser i den gamla vulkanen, som hade sitt stora utbrott för 3 500 år sedan och ödelade i stort sett hela ön, Thera eller Santa Irina som sjöfararna på den tiden kallade ön. Sjöfararnas skyddshelgon och platsen som man stannade o bunkrade på sina vägar till o från Mellanöstern.
Vi har varit på Santorini, en fantastisk ö med ovanlig natur och arkeologiska utgrävningar som är mycket intressanta. Den gamla staden Firgo är idag en liten pärla, med exakt samma stadsplan som de gamla utgrävda platserna på södra delen, i Akrotiri.
Det förra vulkanutbrottet föregicks av ett helt års småskalv, vilket innebar att befolkningen kunde sätta sig i säkerhet innan det stora vulkanutbrottet kom. Man tror att detta var idén till historien om Atlantis. Man har uppskattat att vid det utbrottet en tsunami på upp till 50-60 meter rullade iväg i Medelhavet och träffade Kreta några timmar senare. Total ödeläggelse naturligtvis, men det är ju 3 500 år sedan.
Det kanske är nåt på gång igen, vad vet jag, men lite skrämmande är det faktiskt.
Sten E