tisdag 28 december 2010

Svenskarnas skulder ökar.....

Nu klagar man på att svenskarna lånar alldeles för mycket till sina bostäder. Trots lånetak på 85% av bostadens värde och trots krav på amortering så ökade lånevolymen med över 8% det senaste året.
Men käre nån.... det är väl inte låntagaren som skall kritiseras? Banken kan väl säga ifrån, men så går det inte till i en marknadsekonomi. Banken tjänar på att låna ut så mycket som möjligt. Det är banken som kan sätta stopp för låneutvecklingen. Höj kravet på egen insats och ställ högre krav på amortering. Helt otroligt att det hittills har gått att låna pengar utan krav på amortering! Så var det inte på min tid i bankvärlden, men då bedrevs ju riktig bankverksamhet inte som det är nu, rådgivning utan råd....
Vi hörs...
Sten

söndag 26 december 2010

EN NY ISTID ÄR PÅ VÄG.........

Herregud, kolla på termometern, varje dag ca 10 gr minus och snö så lång ögat kan se. Mycket vackert må jag säga, men hur skall detta sluta? Vart tog den globala uppvärmningen vägen?
Vädret globalt är upp o nervänt. Isstorm i Moskva, bottenfrusna kanaler i Holland, snökaos i England på vägar, flygplatser och järnvägar. Förresten över hela Europa, men i Bulgarien högsommarvärme!!!!
Tsunami nånstans i Indonesien tror jag det var, översvämningar i Australien. Ja ingenting är sig likt längre, och allt beror på vulkanutbrottet vid den förra mkt stora tsunamin borta i Indonesien/Thailand då det har konstaterats att den smällen rubbade jordaxelns lutnng i förhållande till solens instrålning med en del av en grad!!!
Tänk på detta så förstår ni hur skör vår tråden är som vi balanserar på här i Universum.
Ha det så bra i vinterkylan, drick glögg och ät pepparkakor! Det hjälper om det mesta.
Sten E.