söndag 18 oktober 2015

Brf - ombildning - kapitalflytt....

Ett annat ämne:
Väl fungerande hyreshus ombildas till bostadsrättsföreningar allt oftare, framför allt i storstadsområdena.
Resultatet blir att man flyttar ansenliga mängder kapital från hyresgästerna till fastighetsägaren. Till vilken nytta?
Jo för att berika fastighetsägaren som efter en hyfsad "karantän" lämnar skutan till den nybildade föreningen som därefter står ansvarig för allt som händer med fastigheten.
Detta är full legalt i dagens marknadsekonomi med fullt stöd från bankerna som lånar ut hej vilt till de blivande borättsinnehavarna och resten av kapitalbehovet till föreningen, oftast i omvänd ordning.
Låga räntor och glädjekalkyler följer ofta i dess spår.
Är detta sund ekonomi sett ut nationalekonomisk synvinkel? Jag tycker inte det.
Jag har flera invändningar mot detta, men återkommer senare.
Däremot gillar jag när HSB o/e Riksbyggen bygger nya bostadsrätter.
Det är en annan sak.
Synpunkter?
Hälsningar
Sten E

Svensk politik, genomrutten.....

Det är på väg att barka alldeles åt fanders med svensk politik med den urusla regeringen vi har, den fullständigt tafatta oppositionen och det enda partiet som talar klarspråk, men som inget annat parti vill ta i ens med tång.
Är man från regering/allians så fruktansvärt rädd om sin egen position/karriär/månadslön/framtida pension att man helt har glömt att man faktiskt har ett uppdrag, ett viktigt sådant, från hela svenska folket, att styra landet.
Och med att styra landet menar jag att man skall genomföra en politik som gagnar varje svensk medborgare i första hand och skulle det därefter bli pengar över så kan man tänka sig att vara lite vänlig mot de som inte har det så roligt ute i den stora världen.
Men, i första hand skall politiken vara till för oss svenskar.
Jag är inte det minsta intresserad av att våra skattepengar (utöver biståndet) skall användas till att försörja välmående/välbärgade medborgare i andra länder eller analfabeter av olika slag som smugglas hit av skrupelfria människor och som vi hör den ena snyfthistorien efter den andra om snart sagt varje dag, i radio, TV, tidningar etc.
Det är rent ut sagt äckligt att man aldrig kan få vara i fred för den propaganda som öses över oss vanliga svenskar.
Sverige håller ju på att byta befolkning och jag vill inte det. Muslimer och andra trosriktningar får gärna söka asyl/uppehållstillstånd här, men det skall ske med ordning o reda i den takt som vårt land klarar av och i den prövningen skall också ingå att man skall anpassa sig till våra normer och regler. Burka, moské och annat elände får man lämna hemma om man skall leva o bo här. Svenskt medborgarskap kan man få efter mkt hårda prövningar när det gäller kunskap om Sverige, språkkunskaper och annat som inte stör oss vanliga svenskar. Är detta rasism?
Strunt i det, vi kan absolut inte ha det som det ser ut att bli i fortsättningen.
Alltså, jag vill ha nyval!
Synpunkt?
Hälsningar
Sten E.