fredag 19 april 2013

Arbetslösheten, hur löser man den?

Det finns inte ett eller flera förslag till lösning, det räcker inte med bidrag, sänkning av olika avgifter för företagen, nystartsbidrag, nystartszoner i särskilt utsatta områden etc etc . I all oändlighet föreslår våra politiker det ena förslaget efter det andra och likväl stiger siffran över antalet arbetslösa här i landet.
Reinfeldt tycker att vi bör jobba tills vi fyllt 75, om vi orkar. Samtidigt går hundratusentals unga utan arbeten. Hur går detta ihop? Inte alls om man ser till det rent ekonomiskt och mänskligt.
1) Människor i högre ålder vill inget annat än att få gå i pension, i synnerhet de som dagligen har psykiskt krävande arbeten som t ex förskollärarna eller personal inom vård o omsorg.
2) Ungdomar som söker jobb hatar alla dessa märkliga kurser som man tvingas till för att få dräglig möjlighet till daglig försörjning, som t ex att sitta o lyssna på musik eller virka grytlappar!
3) Vad är det som säger att 40-timmars arbetsvecka är en naturlag?  För länge sedan arbetade man 60 timmar/vecka och dessutom på lördagarna. Sen har arbetstiden sänkts allteftersom tiderna
har förändrats och i samråd mellan arbetsgivarna och facket. Nu är vi nere i 40 timmars arbetsvecka, men en enkel matematisk uppställning visar egentligen att det räcker med 35 timmar/vecka om man utnyttjar alla arbetsföra här i landet. Lätt som en plätt skulle jag vilja säga, men viljan saknas och kanske insikten också. Ingen vill chansa på något så svårt tydligen. Ingen förutom Lars Orly och Birger Schlaug.
Lever vi i ett samhälle som är under utveckling eller avveckling?
Sätt er ner, kära läsare, och fundera själva.
Nä, jag föreslår i första hand att vi delar på jobben!!!!
Sen måste jag inflika en synpunkt på vad det är som gör att ett företag vill anställa nya medarbetare.
Det är så här att en företagare vill se en tydlig trend i sin försäljning/tillverkning, en tydlig signal att han behöver fler medarbetare för att klara sin orderportfölj. Så är det helt enkelt, bidrag som t ex sänkt arbetsgivareavgift kan göra viss skillnad, men bara på marginalen.
Och, hur ökar vi efterfrågan för handel o industri? Jo genom att tillföra mer likviditet till den delen av befolkningen som konsumerar, inte den delen som redan har i överflöd och bara sparar.
Dvs, mer pengar till pensionärer, barnfamiljer och sjuka/ handikappade. Vad gör dom med ett tillskott i plånboken? Jo, dom går till ICA eller åker till Ullared och handlar. Då ökar konsumtionen och deras beställning av nya varor ökar också och i produktionsledet ser företagaren att han behöver anställa fler medarbetare.
Alla hjälper varandra, men det måste ske på ett solidariskt sätt.
Där är utmaningen för våra politiker!
Synpunkter emottages gärna.
Sten E

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar